A cikkek listája

Keresés a PDF-ekben

2018. augusztus 10., péntek

Kálmán C. György: A legfinomabb vegyes felvágott

Kálmán C. György: A legfinomabb vegyes felvágott  

Élet és Irodalom, LXII. évfolyam, 32. szám, 2018. augusztus 10. , Budapest, 2018. augusztus 10., oldal  

Elolvasható: https://www.es.hu/cikk/2018-08-10/kalman-c-gyorgy/a-legfinomabb-vegyes-felvagott.html

Szabadkőművesség titkok nélkül. Dokumentumok és esszék a ma­gyar szabadkőművesség törté­ne­té­ből. Válogatta és szerkesztette Már­ton László. Noran Libro Kiadó, Bu­da­pest, 2018, 392 oldal, 3490 Ft

Maguk a kötetbe felvett írások rendkívül vegyesek. A maga módján mindegyiknek itt a helye – de műfajilag is, stilárisan is, keletkezésük idejét és célját tekintve is nagyon különböznek. Ez nem fogja zavarni az olvasót, éppen a sokszínűség a kötet nagy erénye; ha csak történeti dokumentumok vagy tudós portrék sorakoznának egymás után, hamar unalmassá válhatna.

A szerkezet a következőképpen fest. A három rész közül (mellesleg a hármas számnak külön jelentősége van a szabadkőműves rítusokban) az első a történetet tekinti át, dokumentumokkal és tanulmányokkal; a második a működésről a páholyokban zajló munkáról közöl írásokat olyan kiváló szerzőktől, mint Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos, Móra Ferenc, Benedek Elek és Marcell; a harmadik pedig portrékat tartalmaz, fontos vagy érdekes szabadkőműves-életutakat mutat be, a tanulmányok főszereplői például Kossuth, Jászi Oszkár és Ady Endre.

...

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű cikkek

Blogarchívum